Генерал Тошево отбеляза 154 години от рождението на патрона на града
Генерал Тошево отбеляза 154 години от рождението на патрона на града / община Генерал Тошево

В Генерал Тошево отбелязаха 154 години от рождението на патрона на града ген. Стефан Тошев с традиционна церемония пред паметника на героя. Зам.-кметът на общината Георги Георгиев подчерта в словото си значимата роля на генерала, ръководил Трета българска армия по време на Първата световна война, както и мястото му във военната история на България.

С едноминутно мълчание присъстващите на церемонията почетоха паметта на бележития генерал и на воините, дали живота си за страната ни. Цветя и венци положиха служители на Общинската администрация, общински съветници, представители на Общинския младежки съвет, на комитет „Васил Левски”, партийни организации, местни институции, училища и клубове.

Стефан Тошев е роден на 18 декември 1859 г. в Стара Загора. По време на Първата световна война той ръководи Трета армия, която воюва против Румъния на Добруджанския фронт. Под негово ръководство става атакуването и превземането на Тутраканската крепост през септември 1916 година. Генерал Стефан Тошев се утвърждава и като военен теоретик. Автор е на няколко книги, от които най-известни са “Действията на Трета армия в Добруджа през 1916 г.” и “Победени, без да бъдем бити”. Умира през октомври 1924 година.
За увековечаване на паметта и делото на ген.Стефан Тошев в центъра на Генерал Тошево през 1979 г. е открит бюст-паметник, дело на скулптора Асен Попов.