Галина Дурмушлийска получи дар от Верка Сидерова - серия сватбарски песни
Галина Дурмушлийска получи дар от Верка Сидерова - серия сватбарски песни / Folkforum.nl
Галина Дурмушлийска получи дар от Верка Сидерова - серия сватбарски песни
60138
Галина Дурмушлийска получи дар от Верка Сидерова - серия сватбарски песни
  • Галина Дурмушлийска получи дар от Верка Сидерова - серия сватбарски песни

Певицата Галина Дурмушлийска е получила скъп дар от голямата фолклорна изпълнителка Верка Сидерова – серия сватбарски песни, които 86-годишната добруджанка не е успяла да запише, докато е била в активна възраст. Двете певици са се срещнали през декември м.г. по време на майсторски класове по народно пеене в София, съобщи Дурмушлийска пред Дарик. Тя уточни, че в момента разучава песните – две бавни и няколко напева, които Верка Сидерова е наследила от своята баба.

„Новата песен е като нов приятел - в първия момент ти се вижда особено близка, но после трябва да се разкрие напълно пред мен. Ще пробвам да представя песните по нов начин – приемливо за съвременния човек, който в динамиката на ежедневието си да спре за минута и да чуе това богатство”, сподели Галя Дурмушлийска. Тя се надява песните да бъдат записани в студио, защото са национално богатство. „Ако не мога да ги направя, ще ги подаря на друга певица, със знанието на Верка Сидерова, разбира се, уточни Дурмушлийска.

Чуйте цялото интервю в прикачения файл.

Галина Дурмушлийска бe обявена за почетен гражданин на Добрич през 2007 г. за изключителните й заслуги и приноса й за популяризирането на добруджанската народна песен. Родена е през 1959 г. в добричкото село Ведрина. Дълги години работи като солист на ансамбъла за народни песни и танци "Добруджа". В Холандия е реализирала чрез неправителствени организации многобройни проекти за популяризация на добруджанския и българския фолклор.

През 2003 г. създаденият от Галина Дурмушлийска хор "Чубрица" осъществява проекта "Години, години", който представя автентични български обичаи. Вокалното й трио "Пауни" реализира мащабна концертна дейност в Европа и Америка. В момента живее в Котел.

Верка Сидерова е родена на 26 април 1926 година в Добрич. Завършва гимназия в родния си град. През 1952 г. в София печели първата си награда от участието в Национален преглед на художествената самодейност в армията. След това се явява на прослушване лично при Филип Кутев и от тогава е част от Ансамбъла за народни песни и танци, носещ днес името на прочутия диригент и художествен ръководител. До 1983 г. е солистка в ансамбъл „Филип Кутев”, пее в квартети и триа. 

Певицата е изнасяла концерти в 29 страни от цял свят. Много от нейните изпълнения са запазени в Златния фонд на националното радио и Българската национална телевизия. Издала е компактдиск с най-известните добруджански народни песни за периода 1960-2000 г. Верка Сидерова е носител и на голямата награда "Нестинарка" - за цялостна певческа кариера на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Сред най-популярните й песни са „Лале ли си, зюмбюл ли си“; „Изгряла е месечинка“; „Години, години, усилни години“.

През 2004 година Верка Сидерова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Добрич” за нейния изключителен принос и всеотдайност в популяризиране на добруджанската народна песен в страната и по света.