Форумът България – Русия отличи Детелина Николова с медал
Форумът България – Русия отличи Детелина Николова с медал / Дарик Добрич

Форумът "България - Русия" награди с юбилеен медал "65 години от победата над фашизма" кмета на Добрич Детелина Николова, съобщават от пресслужбата на общината. Той се връчва "в знак на уважение към високоотговорната дейност, която тя изпълнява", допълва съобщението.

Медалът е учреден по предложение на Форума, който е под егидата на президента на Република България Георги Първанов. С юбилейното отличие са удостоени 20 000 живи български ветерани от Втората световна война, дали своя принос за освобождението на Европа от фашизма.

Форум "България - Русия" е с председател Светлана Шаренкова. Организацията подготвя за печат студия за селищата, площадите и местностите на територията на България, които носят руски имена. В изданието ще бъдат отбелязани и паметниците, паметните места, църквите, мавзолеите и къщите музеи, посветени на Руско-турската освободителна война и други събития, имащи отношение към връзките между българския и руския народ. Досега е установено, че селищата с руски имена са около 300, а паметниците над 250.