Албена бе домакин на сесия на НОА
Албена бе домакин на сесия на НОА / КК "Албена"

Над 90 студенти, ученици, преподаватели и общественици се включиха в програмата на ХХХV сесия на Националната олимпийска академия /НОА/ в Албена. Всички те участваха активно в  лекционната програма, в работните заседания по секции, както и в различните спортни и културни събития, организирани по тазгодишната тема „Разпространение на олимпийските ценности – предизвикателството на нашето време".

„За мен е голямо удоволствие да съм тук. През последните дни имах възможността да видя какво правите вие в България и да науча много и аз се убедих, че тук имате много добра система, добре разработена и добре функционираща, осигуряваща отговорни ръководители, треньори и състезатели . През последните дни ние обсъждахме много от проблемите, пред които е изправен спортът днес – допинг, уреждане на мачове, корупция и най- добрият начин да осигурим опазването на олимпийските ценности и олимпийското движение въпреки тези проблеми е именно чрез образование и това е, което България прави много добре" заяви в обръщение  към участниците в Академията Нилс Холмгард от Комисията за олимпийска солидарност към Международния олимпийски комитет.

Освен него, наблюдаващи работата на участниците в Академията бяха и членовете на европейските олимпийски академии от Албания, Финландия, Унгария, Турция и Хърватска, които бяха част от участници в приключилата по-рано  III Конференция на националните олимпийски академии на Европа.

За пети пореден път в сесията се включват преподаватели и обществени деятели, като целта на тяхното участие е да се подобри сътрудничеството в образователната, спортната и културната дейност, чрез разработването на програми за олимпийско възпитание и образование в системата на висшите и средни училища.

Националната олимпийска академия(НОА) е образователна институция създадена от БОК и НСА „Васил Левски" за разпространение и утвърждаване на хуманните ценности чрез спорта в обществото. Членовете и сътрудниците на НОА работят безкористно на доброволен принцип чрез създаване на граждански олимпийски обединения – клубове и дружества в университети, училища и населени места.