Ечемикът - новата суперхрана
Ечемикът - новата суперхрана / Thinkstock/Getty Images

Учени от Швеция са открили "нова" суперхрана, която в действителност присъства в менюто на човека от хилядолетия, пише в. "Сънди експрес".

Авторите на настоящото проучване от университета на Лунд са установили, че редовнатаконсумация на ечемик е свързана със "забележителни" ползи за здравето. Зърнената култура, която присъства в редица хранителни продукти, може да намали риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Шведските изследователи са открили, че ечемикът, подходящ за използване катоалтернатива на картофите и ориза, бързо подобрява здравето, потискайки апетита.

"Забележителните" според специалистите здравословни ефекти от ечемика настъпват,когато зърненият продукт попадне в червата, където окуражава освобождаването на полезни бактерии и хормони.

За целите на изследването участниците са консумирали хляб, приготвен основно от ечемик, на закуска, обяд и вечеря. Около 11 до 14 часа след последното хранене, на изследваните лица са направени тестове за рискови фактори за диабет исърдечносъдови заболявания.

Специалистите са установили, че за краткото време след последната консумация на ечемик, матаболизмът на участниците се е подобрил, нивата на захарта и инсулина са се понижили и се е увеличила чувствителността им към инсулина. При изследваните лица е отчетен и подобрен контрол над апетита.

Източник: БТА