Добричлии обжалват пред  ВАС решението на екоминистъра за блок Вранино
Добричлии обжалват пред ВАС решението на екоминистъра за блок Вранино / Sofia Photo Agency

С жалба до Върховния административен съд /ВАС/ група добричлии оспорват решението на министъра на околната среда и водите за проучвания в блок „Вранино” и настояват то да бъде изцяло отменено.

Жалбата е внесена на 8 септември от Стелиян Стоянов - представител на Асоциацията на българските зърнопроизводители, Детелина Симеонова от сдружение "Гражданско общество за Добрич" и Веселин Влаев от граждански форум "Промяна".

Обжалвано е решението на министъра на околната среда и водите от 26 август, с което се съгласува работен проект на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на блок „1-11 Вранино” в  Добричка област.

В жалбата до ВАС се посочва, че в границите на блок "Вранино" попадат 4 защитени зони. Жалбоподателите подчертават, че екоминистърът не е спазил задължителното в такива случаи изискване на Закона за опазване на околната среда за извършване на екологична оценка на проекта и по тази причина издаденият административен акт е незаконосъобразен и следва да бъде отменен.