Добрич е заплашен от тежка икономическа криза
Добрич е заплашен от тежка икономическа криза / снимка: Дарик Добрич

Болезнено ще протече за добричлии икономическата криза, обхванала целия свят. Това прогнозират от синдикалните организации КНСБ и "Подкрепа". Над 1 000  души вече са на улицата в областния град. Структуроопределящи предприятия затварят производства, каза пред журналисти регионалният председател на КНСБ Гинка Василева.

В леката промишленост – шивашка, обувна и текстилна, броят на съкратените вече е около 600 души. Задълбочава се безработицата в строителството, където не се изплащат навреме възнаграждения. От КНСБ предвиждат кризата да удари дори търговията. Те имат сведения, че малки магазини затвaрят. „В тях не влиза никой по цял ден, или и да влезе, не купува”, посочва Гинка Василева.

Очаква се тежката ситуация да се задълбочава, предимно заради свитото потребление в страната. Най-застрашена е леката промишленост, тъй като работи основно на консигнация.

„Надявахме се да не бъдат поразени поне хранително-вкусовите браншове, но както виждате, дори и там има проблеми", отбелязаха от синдикатите по повод днешната вест за затварянето на млекопреработвателното предприятие „Сердика”.

Реалните данни за безработицата от началото на 2009 година ще бъдат известни чак след края на март, тъй като срокът за регистрация в Бюрата по труда е три месеца, поясни Гинка Василева.

От синдикатите планират да се обърнат към областния управител да свика Комисията по заетостта, за да се обобщят резултатите от проявленията на кризата и да се търсят мерки, за по-лекото й протичане в региона.

Чуйте подробности от Гинка Василева - председател на КНСБ-Добрич.