До средата на годината Добрич ще получава вода само от близки водоизточници
До средата на годината Добрич ще получава вода само от близки водоизточници / Дарик Добрич

До средата на годината Добрич ще се захранва само от близки водоизточници и няма да получава вода по магистрален водопровод Шабла, съобщи за Дарик управителят на дружеството инж. Петър Калчев. Целта е да се намалят разходите на дружеството, тъй като сега водата, която идва в мрежата на Добрич по магистралния водопровод носи загуби от 37стотинки на кубик.

"В района на Плачи дол, Приморци и Минково могат да се включат около 4 сондажа.  Близо до село Батово има изоставена Помпена станция, която след ремонт може да доставя около 50 литра на секунда. Същото количество може да се осигури от района на Оброчище, където има каптажи с голям дебит, изоставени сега да преливат", обясни Калчев. Той допълни, че за включването на помпената станция край Батово ВиК очаква да получи 300 000 лева от Министерството на околната среда. Магистралният водопровод ще продължи да захранва само град Шабла и някои села от региона. Цялото съоръжение обаче ще бъде поддържано, за да може да се използва  при нужда.

Преструктурирането на водоснабдителната система е една от спешните мерки, заложени в оздравителната програма на ВиК-Добрич. Инж. Калчев се надява първите  резултати от нея да се видят до 2-3 месеца. Планирани са и краткосрочни мерки за подобряване състоянието на водното дружество, които предвиждат оглед на всички водоизточници, внедряване на система за контрол на загубите на вода, зониране на Добрич и другите градове в областта, разработване на система за следене на всички водоеми за предотвратяване на преливания. Намерението е средният разходен коефициент на електроенергия на цялата фирма, който сега е 1.8, до средата на идната година да се снижи до 1.2.

Междувременно водното дружество трябва да подготви прединвестиционните проучвания за проектите за водния цикъл на Добрич и за снабдяване на региона от язовир Цонево.

Управителят на ВиК съобщи още, че очаква да получи разрешение за теглене на кредит от 1.5 млн. лева. 300 хиляди от тези средства ще бъдат използвани за реконструкция на магистралния водопровод, която ще позволи малките селища да се захранват с вода по гравитачен път при изключени помпени станции. Целта е да се намали работата на големите помпени станции до 2-4 часа на денонощие.
Друга част от кредита ще се използва за покриване на натрупаните задължения към доставчика на ток за водното дружество "Енергийна финансова група". Разплащането е належащо, защото през месец май изтича договорът за доставка, а нов може да се подпише само при изчистени задължения, обясни Калчев. Вече е обявена обществена поръчка за избор на нов доставчик.

ВиК-Добрич кандидатства за около 960 000 лева по европейския фонд "Солидарност"  заради претърпените щети при наводнението през юни, каза още Калчев. Около 380 000 от тях са за вече направени разходи за най-неотложните дейности.

Към момента дружеството има възможност да използва 380 000 лева от МРРБ за подмяна на водопровода за Топола и Божурец.