Дарение от ротавирусна ваксина получи Домът за медикосоциални грижи в Добрич
Дарение от ротавирусна ваксина получи Домът за медикосоциални грижи в Добрич / sxc.hu

Безвъзмездно дарение от ротавирусна ваксина бе получено в Дома за медико-социални грижи в Добрич. Здравното заведение разполага с 26 ваксини за превенция на заразяването с ротавирусни инфекции.

Общият брой ваксини, който получиха 16 дома в цялата страна е 424. С тях ще бъдат ваксинирани 212 бебета на възраст между шест седмици и шест месеца. Дарението е осъществено благодарение на инициативността от страна на директорите на домовете и желанието им да предпазят децата от ротавирусна инфекция. Една от основните цели е да се намали рискът от заразяване с ротавирус и да се минимизира броят хоспитализирани поради ротавирусна инфекция бебета.

Дарението се осъществява със съдействието на ГлаксоСмитклайн и е част от политиката на компанията в областта на корпоративната социална отговорност както в България, така и на международно ниво.

Ротавирусът е силно заразен, поради което ваксината се явява така необходима за най-малките, живеещи в затворени общности, в които рискът от избухване на епидемия от тази инфекция е много по-голям заради близкия и непрекъснат контакт между децата и персонала. Бързото циркулиране на вируса в затворени групи като ясли, детски гради и домове, в които са настанени деца, изисква правилна и навременна превенция, която може да бъде постигната с високо ниво на информираност и навременна ваксинация. Болестта се проявява най-често като водниста диария, повръщане, повишена температура и коремни болки.

Домът за медико-социални грижи в Добрич е специализиран в грижите за деца от 0 до 3 години. Основният предмет на дейност е профилактика, диагностика, лечение, рехабилитация и полагане на специфични грижи, както и отглеждане, възпитание и обучение на децата.