Цонко Цонев ще издаде книга с рецепти от Мидения и рибен фест в Каварна
Цонко Цонев ще издаде книга с рецепти от Мидения и рибен фест в Каварна / Дарик Добрич

Кметът на Каварна Цонко Цонев, който 11 поредни години лично приготвя специалитети на Мидения и рибен фест в крайморския град, ще издаде книга с готварските си рецепти. Това ще стане догодина за 12-ото издание на фестивала. Идеята е да има рецепта за всеки месец от годината, като към всяка от тях се добави и подходяща рок песен, звучала на каварненска сцена, обяви Цонев.

Тазгодишният Миден и рибен фест се откри в Каварна днес. По традиция той започна с кметско готвене на площада. Каварненският кмет демонстрира кулинарни умения заедно с още двама свои колеги - кметовете на Тутракан и Карлово.

Цонко Цонев приготви кюфтенца от калмари.„Калмарите се сваряват леко, след което се нарязват на ситно, овалват се в галета, яйце, черен пипер и сол и се слагат  подправките - джоджен, девисил, копър и лимон”, обясни пред журналисти Цонев. Кюфтетата се пържат в силно нагорещено олио и после се поднасят със сладко-кисел сос. Ястието задължително се консумира с бяло вино, подчерта каварненският кмет.

Колегата му от Карлово Емил Кабаиванов сготви балканска пъстърва с билки, като призна, че това е неговият кулинарен дебют.

Кметът на Тутракан Димитър Стефанов се представи на фестивала с чорба от няколко вида дунавска риба и разкри, че хубавата рибена чорба не става без зелено грозде и е по-вкусна, ако с нея на масата се сервира кайсиева ракия.

Гозбите на кметовете бяха оценявани от жури с членове Наско Пенев от БТР, Тончо Токмакчиев и кметът на Стражица Детелина Борисова. За победители в кулинарното състезание бяха обявени и тримата участници.

Каварненци и гостите на града можеха да опитат кметските специалитети, както и  приготвените от Цонко Цонев три казана с миди натюр. За публиката на фестивала безплатна риба предлагаха и рибарите от Каварна.

Миденият и рибен фест ще продължи до 7 септември. В дните на фестивала всяка вечер от 20.00 часа са предвидени концерти. Пред каварненска публика ще се представят  музикантите от  Б.Т.Р., група "Черно фередже", Румънеца и Енчев и вокалистът на група Hot Chololate Грег Бънис.