Цените на земеделската земя падат, прогнозират по-ниски ренти
Цените на земеделската земя падат, прогнозират по-ниски ренти / Дарик Добрич
Цените на земеделската земя падат
67581
Цените на земеделската земя падат
  • Цените на земеделската земя падат

С 20-30% е паднала цената на земеделската земя в Добричка област, което е причина в момента пазарът да не е активен, съобщи за Дарик инж. Юлиана Мурджева, собственик на фирма за недвижими имоти, присъстваща на пазара от 20 години и работеща активно със сделки за земеделски земи. Цените, които до скоро са достигали до 2 000 лева на декар вече са се сринали до 1 500 - 1 600 лева. Най-търсени са нивите в общините Каварна и Балчик, по-слабо - в Шабла и Генерал Тошево. По-големите парцели са с по-високи цени.

Липсата на покупко-продажби се дължи на слабата реализация на стопанската продукция тази година, смята Мурджева, тъй като основни купувачи на имоти са крупните арендатори, които засега се въздържат от нови сделки. В Добричка област като цяло вече няма голямо предлагане на земеделска земя, имотите са се окрупнили и някои производители обработват над 50 000 декара, което не е редно, защото ни връща към феодализма, коментира тя.

Специалистът смята, че тази година рентите ще паднат, като прогнозира и фалити след една-две години за фирми, сключили договори за 5-7 години с нива до 100 лева на декар.

Опасенията от отваряне на пазара на българска земеделска земя за чужди граждани са основателни, каза още специалистът. Тя смята, че освен с удължаване на настоящата забрана, въпросът може да се разреши и с добре обмислени условия и задължителни изисквания за купувачите. В тази връзка, трябва спешно и да се легализира браншът на търговията с недвижими имоти, защото единствено в България той не е подчинен на ясни правила и всеки може да отвори офис и да бъде брокер, което води до измами и лошо впечатление от страната ни. Чужденци и сега купуват земя, но като български юридически лица, което не е без значение при едно съдебно производство например, коментира Мурджева. Според нея може да се почерпи опит от страните от ЕС, както и от съседите ни как продават земя на чужденци и държава, след което държава, общини и НПО заедно да изготвят решението по въпроса.

Чуйте част от коментара на инж.Мурджева в аудиото.