Органова зала
Органова зала / Дарик Добрич
Добрич ще отбележи националния празник 3 март с редица културни събития, обявиха от общината.
 
В Художествената галерия ще се състоят мултимедийни презентации за Васил Левски. „Българската история в художествено слово и образ” е името на гостуваща изложба на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен, която ще може да бъде видяна до 25 февруари в добричката библиотека.
 
Спектакълът „Тайната вечеря на Дякона Левски“ от Стефан Цанев на Театър „Българска армия“ – София, ще бъде представен на 16 февруари от 19 часа в Концертна зала „Добрич. Постановката е на Асен Шопов.
 
Изложбата „Познатият и непознат Апостол“, посветена на 145 години от гибелта на Васил Левски, ще бъде открита също на 16 февруари в Младежки център – Добрич.
 
Общоградското поклонение и полагане на цветя на паметника на Васил Левски ще бъде на 19 февруари от 11 часа.
 
На годишнината са посветени още две прояви - витрина с библиотечни документи, посветена на Васил Левски, и Образователен урок с презентация „Пътят към една Голгота“ в регионалната библиотека.
 
Представяне на книгата „Войната свърши в четвъртък“ от Неда Антонова ще се състои на 23 февруари от 18 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.
 
 „На България“ – общоградското тържество, посветено на Националния празник на Република България, ще се състои на 1 март. Слово ще произнесе писателката и драматург  Теодора Димова.  Участие в концертната програма ще вземат Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска, Хор на учителките с диригент Маргарита Русева – Ганева, Детски хор „Маестро Захари Медникров“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева, Хор „Добруджански звуци“ с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева, Духов оркестър с диригент Стоян Монов. Тържеството е от 18 часа в концертна зала „Добрич“.
 
На 2 март от 17 часа в музея в градския парк ще се открие изложбата „Осъдени на Свободата“.
 
Панихидата в памет на загиналите за Освобождението на България и празничният водосвет ще бъдат отслужени на 3 март от  09.30 час в  Храм “Св. Георги”.
 
От 10.30 часа на паметника на хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини ще се състои тържествен ритуал с отдаване на военни почести на загиналите за Освобождението на България. Празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев ще започне в 12 часа на пл.“Свобода“.
 
От 9 до 16 часа добричлии ще поднесат цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, Алея на опълченците във Военно гробище музей, Паметник на победата ( ген.-лейтенант Цимерман), Добротица, Фьодор М. Достоевски, Паметна плоча на Хаджи Иван Вълков.
 
Ден на отворени врати се обявява на 3 март в Музея в Градски парк „Св. Георги“, Дом-паметника „Йордан Йовков“, Военното гробище музей, Етнографската къща, както и в Художествената галерия.