Административни съдии получиха сертификати за успешно обучение по Европейско право
Административни съдии получиха сертификати за успешно обучение по Европейско право / Дарик Добрич - архив

30 съдии от общо 6 Административни съдилища в Североизточна България приключиха обучението си по проект „Административните съдии – компетентни в прилагане на Европейското право”. 10 от тях, служители в Административен съд – Добрич днес получиха удостоверения за успешно приключване на обучението от доскорошния председател на съда и ръководител на проекта Светлана Борисова.

В продължение на 18 месеца магистратите се обучаваха от квалифицирани преподаватели и консултанти в основите и принципите на прилагане на Европейското право, реализираха работни срещи с обмяна на опит в административни съдилища в германските градове Кобленц и Нойщадт.Част от обучението бе свързано с основните задължения на съдебните служители при работа с класифицирана информация, електронното призоваване, новите технологии, свързани с електронната обработка на делата, преюдициалното запитване. Споделен бе и опитът на съдиите от Върховния административен съд по практическата работа с правилата на Европейското право и най-важните решения на Съда на Европейския съюз в Люксембург, които поставят основата на работата на всички съдебни и държавни институции във връзка с Европейското право.

До година най-късно ще приключат строителните дейности по новата сграда на Административния съд в Добрич, съобщи съдия Светлана Борисова. В момента това е единствената сграда в страната, чийто ремонт се финансира от Министерство на правосъдието. Бюджетът за ремонта е около 1 млн. 300 хил.лв. Обзавеждането и компютъризирането в последствие ще се поемат от ВСС. „Не си правим илюзии, че много скоро ще влезем, 7 години чакаме този момент, така че сме умерени оптимисти. Колкото и да продължи обаче работата, светлинка в тунела има” – коментира още Светлана Борисова, която официално премина на работа като съдия във Върховния съд. В момента до обявяването на конкурс за председател на Административен съд – Добрич, длъжността временно се изпълнява от съдия Красимира Иванова.