9 строителни фирми са взели документи за вписване в браншовия регистър
9 строителни фирми са взели документи за вписване в браншовия регистър / netinfo
Над 90 са строителните фирми в Добричка област, които подлежат на регистрация в Националния професионален регистър на Камарата на строителите в България. 9 от тях вече са получили документи за регистрация от добричкото представителство на Камарата, съобщи председателят му Илия Михайлов.

Срокът за записване в браншовия регистър е до 29 декември тази година. След тази дата нерегистрираните строителни предприемачи нямат да имат право да работят. Санкциите за нарушителите достигат до 100 000 лева.

Попълнените документи трябва да се представят в добричкия офис. Там заявленията ще се приемат от двама специалисти. След проверка книжата се изпращат в централното звено на регистъра. Там се издава удостоверението за вписване в регистъра. За това се плаща еднократна такса от 1200 до 30000 лева в зависимост от това колко е голямо строителното предприятие.

Според Михайлов се очаква около 60 дружества в региона, които изпълняват обекти от 1-ва до 5-та категория, да подадат документи за вписване. На регистрация не подлежат малките фирмите, които работят на обекти от 6-та категория. От 1 януари 2008 година те ще могат да бъдат наемани само като подизпълнители. Не е необходима регистрация и за фирмите, които правят ремонти.

Изискванията за регистрация към компаниите са да имат назначен на трудов договор поне един технически ръководител, служител, който да отговаря за качеството на материалите, както и за безопасните условия на труд. Необходимо е още фирмите да декларират доходите си и да плащат данъци. Целта на регистрацията е да се ограничи сивият сектор в бранша.