63 нарушения на строителни обекти разкри за месец Инспекцията по труда
63 нарушения на строителни обекти разкри за месец Инспекцията по труда / Дарик Добрич

111 проверки са извършили инспекторите по труда в Добричко през месец май, информират от дирекцията. От тях 21 са по жалби и сигнали. Констатирани са 450 нарушения на трудовото законодателство, от които 5 неизпълнени предписания от предходни проверки. 205 нарушения са за здравословни и безопасни условия на труд и 245 - по трудовите правоотношения. Шестима души са установени без писмени трудови договори. Влезлите в сила наказателни постановления са общо 26 на стойност 19 700 лева.

По разпореждане от Главна инспекция по труда се извършват проверки в строителни обекти в населени места и по черноморското крайбрежие. От 22 май до 25 юни са приключили 13 проверки, в които са разкрити 63 нарушения. Най-често изпълнителите не уведомяват преди започване на строежи; не следят за ползване на предпазни средства; не застраховат работещите за своя сметка за „трудова злополука"; не обявяват инструкции и не осигуряват условия за безопасност. За допуснатите нарушения са съставени 7 акта - 1 на възложител и 6 на строители.

През месец май започнаха проверки и за извънреден труд в болничните заведения. Проверени са четири болници в областта. В тях са констатирани 28 нарушения на трудовото законодателство, от които 7 - на здравословни и безопасни условия на труд и 21 - по трудовите правоотношения.

До днес в дирекция "Инспекция по труда" Добрич са издадени 71 разрешения за работа на лица под 18 години.