51-годишен добричлия влиза в затвора за принуда и разврат
51-годишен добричлия влиза в затвора за принуда и разврат / Дарик Добрич

Наказание от 2 години и 10 месеца „лишаване от свобода" ще изтърпи 51-годишният Стоян Ст. от Добрич за принуда и разврат, реши Добричкият окръжен съд. Въззивната инстанция потвърди постановената от Районен съд-Добрич присъда, с която обвиняемият се признава за виновен в извършване на четири престъпления.

В периода януари - април 2008 г. в Добрич той е принудил против волята им две девойки - на 15 и 18 години от Никопол и плевенското село Любеново, както и 42-годишна жена от добричкото село Дебрене, да извършват сексуални контакти с различни лица, като ограничил свободното им придвижване, употребявайки за това сила и заплахи.

Стоян Ст. е предоставял систематически и с користна цел помещения в бар на различни лица за полови сношения с тези потърпевши и с още три добричлийки. За последното деяние той е осъден също да плати глоба от 5 хил. лв.

Подсъдимият е обжалвал пред въззивния съд присъдата на Районен съд - Добрич с настояване да бъде намалено наказанието.

Добричкият окръжен съд прие, че намаляване на наказанието би било явно несправедливо и проява на неоправдана снизходителност спрямо Стоян Ст. То не би изпълнило целите на наказателната репресия - да има превъзпитателен ефект върху осъдения и върху обществото.

Въззивният съд установи, че делото е гледано при условията на съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият е направил самопризнания. Те напълно се подкрепят от събраните в хода на досъдебното производство доказателства. Районен съд - Добрич, е бил длъжен да му наложи наказание под минималното предвидено в Наказателния кодекс - 3 години затвор, независимо дали са налице смекчаващи отговорността му обстоятелства. Съдебният състав е сторил това, като се е съобразил със степента на обществена опасност на деянието и на Стоян Ст. Той отговаря за престъпления против личността, засягащи обществените отношения, свързани със сексуалната и физическа неприкосновеност.

Събрани са данни, че Стоян Ст. се  движи в среди с криминално проявени. От негова страна е демонстрирано абсолютно незачитане и грубо погазване и игнориране на законовите правила, а също усещане за безнаказаност и недосегаемост. Съдът констатира пълна липса на критичност, разкаяние или съжаление за извършеното.

Съдебният състав намира, че оплакванията на Стоян Ст. за влошено здравословно и финансово състояние не могат да бъдат взети под внимание. Той може да получи медицински  грижи и в местата за лишаване от свобода. Стоян Ст. е със средно образование, разведен е, реабилитиран е по две осъждания.

Решението на Добричкия окръжен съд е окончателно.