10-и събор в Дъбовик
10-и събор в Дъбовик / Дарик Добрич
За десети път генералтошевското село Дъбовик ще бъде домакин на Събора на българите – преселници от Северна Добруджа. Събитието по традиция ще бъде два дни и ще се проведе на 20 и 21 септември.

Около 30 фолклорни състава, както и индивидуални изпълнители ще се представят на откритата сцена в селото, съобщи за Дарик кметският наместник Стоянка Първева. Очакват се гости от Североизточна България, Румъния и Бесарабия. Днес пристига група от село Лунка, район Тулча, Румъния, членовете на която са наследници на българи, живели в Северна Добруджа. В събора ще се включи и състав от Болград. Изпълнители от този район идват в Дъбовик вече повече от 25 години.

В Дъбовик отбелязват 130 години от рождението на Дора Габе

По време на събитието ще бъде представен сборник със статии и фотографии от досегашните девет събора, издание на Историческия музей в Генерал Тошево.

В петък ще се проведе кръгла маса на тема "Съборите - духовни огнища на българщината".

Събитието в Дъбовик е под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, а партньор в тазгодишното издание е Държавната агенция за българите в чужбина. Организатори са община Генерал Тошево, читалище „Дора Габе” – Дъбовик и Историческият музей.