Музей Дора Габе
Музей Дора Габе / netinfo
130-годишнината от рождението на Дора Габе ще бъде отбелязана тържествено на 24 август в родното място на поетесата – генералтошевското село Дъбовик.

Пред паметника й, който се намира в двора на едноименното читалище, ще бъдат положени венци и цветя, съобщи кметът на Дъбовик Стоянка Първева.

Регионалната библиотека отбелязва 130 години от рождението на Дора Габе

Участниците в събитието ще разгледат експозицията в музея на Дора Габе, където могат да се видят вещи, книги и документи, свързани с живота на добруджанската поетеса.

Дора Габе
netinfo

Там се намира посмъртната маска на ръцете й. Музеят съхранява още 140 книги от личната библиотека на Дора Габе, любимите й чаши за кафе, тефтерчето й с телефонни номера на приятели, очилата й, както и тесте карти. Сред реликвите е и писмо на Иван Вазов, с което той кани младата поетеса да го посети.

Зарадвана, Дора Габе купува роза и тръгва за срещата, но по пътя разбира, че писателят се е споминал. Така тя полага първа цвете върху ковчега на патриарха на българската литература.

Посетителите ще могат да видят и изложбата на детски рисунки по стихове на Габе, която е експонирана в читалището. Ще бъде прожектиран и филм за Дора Габе, наречен „С отворени очи“.