28 души са взели удостоверение за гласуване от полицията
28 души са взели удостоверение за гласуване от полицията / Дарик Добрич

34 души са поискали издаване на удостоверение за гласуване от звено "Български документи за самоличност" в Областната дирекция на МВР - Добрич, съобщи говорителят на ведомството Стоян Стоянов. Удостоверенията служат за упражняване на правото на глас на хора, чиито документи са изгубени, откраднати или повредени.

През дните, в които в полицията приемаха заявления, са били подадени 34 искания. От тях 6 документа впоследствие не са потърсени, уточни говорителят.

В днешния ден, когато поделенията на звеното за издаване на документи работиха до 17.00 ч., са издадени 7 удостоверения за гласуване. По едно има в районните управления на полицията в Каварна, Тервел и Албена и по две - в Балчик и в Добрич. На миналия вот през 2013 г. около 70 души са взели удостоверения, сочат данните от полицията.

В Областната дирекция на МВР в днешния ден са получени различни сигнали, информира Стоянов. Голяма част от тях са анонимни. Всички са проверени от служителите и никой не е основателен, насочени са към Прокуратурата. Стоянов припомни, че в областта за сигурността в изборния ден освен служителите на дирекцията в Добрич, се грижиха и специализирани части от Варна. 370 полицаи общо са всявали респект в Добричка област. В областния град е охранявана строго ул."Купен", каза говорителят. Няма регистрирани нарушения на обществения ред и констатирани нарушения на Изборния кодекс.