22 доклада в Добрич на конференцията за Първата световна война
22 доклада в Добрич на конференцията за Първата световна война / netinfo

Международната научна конференция „Първата световна война и България през 1916 година” ще се проведе в София, Благоевград, Тутракан и Добрич в началото на октомври. Форумът, посветен на участието на България във войната и организиран от Военна академия „Г.С.Раковски”, започва на 3 и 4 октомври в София, където ще бъдат изнесени 101 доклада, съобщи зам.-кметът д-р Емилия Баева.

На 5 октомври три лъча ще тръгнат към градовете, където са се състояли събитията през 1916 година – Благоевград, Тутракан и Добрич. В тях конференцията продължава по едно и също време. В Добрич ще има два панела – един на 5-и и два на 6 септември, в залата на Дом-паментик „Йордан Йовков”. Всички, които се интересуват от история, ще чуят 22 доклада, от които 5 чуждестранни. Идеята е чрез изнасяне на пленарните заседания извън залите на Военна академия да се провокира интересът на българската общественост към събитията отпреди 100 години.

Предстои на сайта на Военна академия да бъде качена програмата, темите и лекторите на международната конференция. Те ще бъдат публикувани и на сайтовете на общината и РИМ – Добрич.