201 първокласника влизат в тервелските училища
201 първокласника влизат в тервелските училища / netinfo
201 първокласника ще прекрачат за първи път училищния праг в 11-те общински училища на Тервел, съобщиха от кметството. 85 от тях ще учат в 4 паралелки в тервелското СОУ.

От училищата в селата най-много първолаци – 23 ще има в училището в село Безмер. За първи път от много години началното училище в село Каблешково формира маломерна, но самостоятелна паралелка от първокласници.

В общинските училища ще учат 88 деца по-малко от миналата година. Намалява броят на учениците в двете най-големи общински училища – в Тервел и в село Орляк. Запазва се броят им в селата Зърнево и Нова Камена.

В детските градини ще влязат 714 деца, с 13 повече от есента на 2006 г. Малко повече от миналата година ще са малчуганите в тервелската ЦДГ 3 – „Първи юни” и в ЦДГ „Детелина” в село Жегларци. Намаляват децата в село Безмер. Останалите детски градини запазват броя на децата, които са възпитавали досега.

Тази година Общинският детски комплекс ще има същия брой школи, като този през предходните две години.Това звено увеличи дейността си от есента на 2005 година, когато общината му осигури допълнително специалисти.