Близо 300 роми се събраха на протест пред сградата на общината в Бургас с искане за оставката на шефа на местното ВиК Ганчо Тенев и възстановяване на водоподаването на домовете им. Припомняме, че няколко от фамилии в кв. „Победа“ са натрупали задължения за почти 100 000 лева към водопреносното дружество, което стана причина в началото на март, тази година, оттам да „врътнат кранчето“ към половината част от гетото.

По-рано този месец от думите на кмета на Бургас Димитър Николов стана ясно, че част от сумата е платена - колко точно обаче е погасената част от задълженията, остана неизвестно. По-всичко обаче личи, че позицията и на дружеството, и на администрацията остава твърда и вода в „Победа“ няма да има докато сметките не бъдат платени. В началото на скандала не сработиха и заплахите за завеждането на съдебни дела в съда по правата на човека в Страсбург.

"Вода ще използва този, който си плаща за нея. Не само вие живеете в този град. Няма да допусна напрежение. Всички граждани на България са длъжни да спазват правилата и законите. Доколкото знам от ВиК, има подробен списък с абонатите, които не са плащали. Една част са започнали да плащат, другите са отказали категорично. Напрежението няма да ме уплаши. Не съм кмет от два дни“, заяви категорично кметът Димитър Николов.

Днес под прозорците на местната власт, ромски семейства скандират „Оставка!“ и „Искаме вода за семействата си“. Жителите на квартала твърдят, че вода нямат от поне пет месеца. И въпреки желанието на някои от тях да плащат се оплакаха, че нямали водомери. Протестът им се охранява строго от полиция и служители на общината. Демонстриращите се заканиха се, че ако до края на днешния ден не им пуснат водата, ще спрат да почистват града.
 

Евродепутат иска обяснения защо е спряна водатана роми от „Победа"


По информация на ВиК-Бургас без вода са оставени десет абоната. Колко е точният брой на хората, които използват водата обаче не може да се установи. Дни след твърдия ход на дружеството, се появиха и критикия от евродепутата Ромео Франц – неизвестно у нас име, част от редиците на „зелените“ в европарламента.

В писмо до общината, ВиК-Бургас, националлният омбудсман Мая Манолова и регионалното министерство, той изрази опасенията си от разпространението на зарази и определи предприетите действия като ярка дискриминация.

Последва и обща реакция на местно ниво с категорично послание, че освен равни права, всички имат и равни задължения.