/ netinfo
Поезията им може да чуете в 18 часа на 12 октомври в Държавна опера Бургас
Денят, посветен на поезията от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт фест е петък, 12 октомври. Тогава, с начален час 18:00 в клуб „Таргет“ на ул. Климент Охридски 2 (в Операта) пред публиката ще се изправят Марианна Георгиева и Иван Ланджев. Авторите ще представи поетесата, журналист и писател Силвия Чолева.
 
Марианна Георгиева е родена в град Уфа, федеративна руска република Башкортостан през 1986 г.. Живее в Сибир до шестата си година, след което се мести в България. Първо неин дом е Добрич, след това - София. Родното място ѝ липсва постоянно. Казва че това е така заради детските спомени, обвързани с него.

Божков в ефира на "Дарик": Откриваме Прим Феста с филм за Татяна, филм на една емблема

Изучавала е право, творческо писане и артистични психосоциални практики и психодрама. През 2014 г. излиза дебютната ѝ книга: „Длъжникът“, а през 2016 г. е публикувана първата ѝ стихосбирка: „Екзотични начини за разрязване на птица“. Издател и на двете четива е Университетско издателство „Св. Климент Охридски”. 

До този момент Марианна Георгиева е работила като адвокат. Изявява се и като редактор в онлайн списание за съвременна литература и култура „Свободно поетическо общество”. Има публикации в „Литературен вестник“, списание „Гранта България“, списание „Море“, Портал „Култура“, списание „Вагабонд“, американското електронно списание „Drunken Boat“ и други. Ето какво каза самата поетеса за снега, поезията и адвокатската професия:

Защо приехте поканата да участвате в Порт Прим Арт Фест?
Участвам във фестивала, защото вярвам, че всички подобни събития, които популяризират съвременната култура са полезни.
 
Откъде идва интересното заглавие на стихосбирката Ви – „Екзотични начини за разрязване на птица“?
Това е лапсус, несъзнателно решение. Заглавието е концептуално и изцяло обвързано със съдържанието на стихосбирката.
 
На кого е нужна поезията?
Поезията е абсолютно ненужна, от нея няма полза и затова е ценна.
 
Какво е мястото на поезията в съвременното българско общество?
Не ми харесва да се говори за нужда от поезия, защото това означава, че и се дава някаква оценка. Може да няма нужда, може да има нужда, важно е поезията да я има. 
 
Без какво не можете?
Без сняг и алкохол.
 
Какво ви радва?
Снегът и алкохолът.
  
Доколко съвместима е адвокатската професия с поезията?
Не е съвместима.
 
Иван Ланджев е съвременен поет, сценарист и публицист, който също ще има свое литературно представяне на Порт Прим Арт Фест 2018. Доктор е по руска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Преподава в същото направление, като тясната му специализация е съсредоточена върху авторите от XIX век. Носител е на национални награди за поезията си – „Веселин Ханчев“ (2009), „Южна пролет“ (2011), „Памет“ (на името на Георги Рупчев) (2014). Участник в международни поетически фестивали, четения и научни форуми в над десет страни, сред които САЩ, Русия, Германия, Австрия, Унгария, Словения и др. Негови стихове и статии са публикувани на английски, немски, руски, италиански, японски, словенски и др. езици.
 
Първата му стихосбирка „По вина на Боби Фишер“ излиза през 2010 година. Издаването ѝ е наградата, която получава към приз „Веселин Ханчев“. Следват „Ние според мансардата“ (2014) и нейно редактирано билингва издание със заглавие „Wir Mansardenmenschen“ (2017, Berlin). Следва „Поетика на себенадмогването. Наративни стратегии у късния Лев Толстой“ от 2017.
 
Казва, че само с поезия, няма как да се издържаш. Затова и вече над десет години работи като сценарист. Част е от екипа, създал последния сезон на "Под прикритие". Работил е и по "Стъклен дом", "Столичани в повече", "Фамилията", "Революция Z". Определя сценарната работа като доста по-различна от писането на стихове, в което си сам. Изискват се работа в екип с други креативни хора, с които заедно да измисляте истории. Какво друго разказва Иван Ланджев, четете надолу:
 
Защо приехте поканата да участвате в Порт Прим Арт Фест?
Стори ми се приятна идея - интересни творци, хубаво място, начало на нещо ново - провежда се за втори път. Интересно ми е какво ще се случи, обичам Бургас, имам близки там и когато имам време, с удоволствие ходя в този град. Освен това Бургас има много силни поетични традиции.
 
Кога започнахте да пишете поезия?
Всъщност, може би правилният въпрос е, кога съм започнал сериозно да се занимавам с поезия. Привличането към езика го имаше още от детските години, но не възприемам сериозно школските музи – те са типични за всеки. Сериозно започнах след като спечелих през 2009 г. приз "Веселин Ханчев" за млади автори. Всъщност,  наградата е да ти издадат дебютна стихосбирка. Имах няколко публикувани стихотворения преди това.
 
Лесно ли пишете?

Пиша поезия бавно и малко. Тук съществуват два типа мислене, две школи – едни хора пишат всеки ден, дисциплинирано. В тази група има и много добри автори. Аз май принадлежа на втория тип - пиша рядко, бавно, редактирам дълго. Между първата и втората ми стихосбирка има разстояние четири години. Сега пак – минаха повече от четири години. В Бургас ще чета от новите си неща.
  
Доктор сте по руска литература. Доколко се влияе поезията ви от руските автори?

Преподавам руска литература на XIX век. Дисертацията, която писах, е за Лев Толстой. Този век в Русия според мен е по-силен с прозата си. Руската поезия, която харесвам, е от по-нататък, от Сребърния век, началото на 20-ти - Ахматова, Цветаева, Манделщам. По-късно вече и Бродски, разбира се. Тоест, аз харесвам руската поезия на 20 век, но не я преподавам. Като мислене повече ме е формирала англоезичната.

Разбира се, класическата руска проза ми влияе по някакъв, може би неосъзнат начин - това са гениални автори, които пишат за много дълбоки проблеми вътре в човешката душа. Трябва да си опериран от всякаква духовност, за да не си повлиян от това.
 
Заповядайте на среща с Марианна Георгиева, Иван Ланджев и техните стихове. Поетите ще представи Силвия Чолева, която също сама е носител на редица награди, включително за популяризиране на съвременната българска поезия. Литературното четене ще стартира в 18:00 часа, на 12 октомври в клуб „Таргет“. Събитието е част от фестивала на изкуствата Порт Прим арт фест с организатор и основен спонсор Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас.