С решение на Апелативният съд тримата обвиняеми остават на свобода срещу паранция от по 500 лв.
С решение на Апелативният съд тримата обвиняеми остават на свобода срещу паранция от по 500 лв. / Снимка: Лалка Димитрова
Това не са артефакти, а реплики, казват адвокатите
Тримата иманяри, заловени при съвместна операция на полицаи от Бургас и Ямбол, се оказаха млад докторант, който подготвял научна разработка на тема за съвременните фалшификати в културно-историческото наследство, електротехник, който използвал металдетектор, за да проверява шахтите и осъден „без трайни престъпни навици“. Тази информация сведоха до знанието на магистрати и журналисти адвокатите на обвиняемите. Това са 25-годишния Здравко Ковачев - възпитаник на Университета по библиография и информационни технологии, 46-годишния  Кирил Желев-ел.техник от Бургас и 62-годишния Стоян Мечичиев от Елхово. Те бяха задържани при съвместна операция на полицаи от Бургас и Ямбол, а от прокуратурата обявиха, че арестът им е извършен докато договаряли сделка с антики. „В домовете и автомобилите на задържаните полицаите открили 748 древни монети, както и пръстени, обеци, печати, статуетки, фигури, сечива и други антични предмети от различни епохи от V пр.н.е. до късното Средновековие и османския период, както и седем металотърсача“, се посочва в съобщението на магистратурата.

Според разследващи откритите предмети, датират от Античността до Средновековието.
netinfo


Миналата седмица неочаквано Окръжният съд в Ямбол ги пусна срещу парична гаранция от 500 лева за всеки един от тях. Последва протест на прокуратурата, която обяви, че размерът на сумата е „пренебрежимо малък“ и настоя гаранцията за Мечечиев и Ковачев да бъде увеличена, а Желев да бъде върнат в ареста, тъй като е с предишна присъда, отново за иманярство.

Днес в Апелативният съд адвокатите им представиха различно тълкувание на фактите. Според Ангел Ангелов, който е ангажиран със защитата на Ковачев, откритите от полицейските служители монети не представляват нито културно, нито историческо наследство. Според юриста, част от тях са реплики, друга част били лично изсечени от Мечечиев, а трети били юбилейни монети, проиведени от автора на каталози Иван Василев, който даже увековечил лика си върху тях.

Прокурорски протест срещу освобождаването на иманяри

От думите на Ангелов става ясно, че клиентът му се срещнал с другите двама обвиняеми, за да „уплътни“ на терен научната си разработка и да разбере на място как се „въртят“ фалшивите монети. Според юриста „не може монета, която струва 70 лева, да представлява културно-историческо наследство“. Защитата даже отсега даде заявка в хода на разследването да най-добрите екперти в страната по нумизматика и археология, за да докаже, че в случая не става въпроз за търговия с артефакти.

В крайна сметка Апелативният съд отхвърли искането на прокуратурата и потвърди становището на окръжните магистрати в Ямбол, които пуснаха обвиняемите срещу общо 1500 лева. Те пък от своя страна обясниха, че за да платят гаранцията, ще вземат пари от познати.