Прокурорски протест срещу освобождаването на иманяри

Трима плячкосали археологически находки за милиони

В домовете и автомобилите на задържаните полицаите открили 748 древни монети, пръстени, обеци, печати, статуетки, фигури и антични предмети от V пр.н.е. до Средновековието и Османския период.
В домовете и автомобилите на задържаните полицаите открили 748 древни монети, пръстени, обеци, печати, статуетки, фигури и антични предмети от V пр.н.е. до Средновековието и Османския период. / Снимка: Архив
Трима плячкосали археологически находки за милиони
Бургаският апелативен съд ще се произнесе днес за ареста на трима иманяри, плячкосали над 1000  археологически находки от Античността до Средновековието на стойност милиони левове. Заподозрените – 25-годишният Здравко Ковачев от Бургас, 62-годишният Стоян  Мечичиев от Елхово и 46-годишният Кирил Желев от Бургас,  бяха заловени при съвместна операция на полицаи от Бургас и Ямбол на 2 септември. МВР-служителите ги закопчали, докато договаряли сделка с антики.

Хванаха иманяри с монети и металотърсачи в Елхово

Изненадващо обаче съдът в Ямбол отхвърли искането на прокуратурата да им се наложи постоянен арест и ги пусна срещу парична гаранция от по 500 лева за всеки един от тях. Най-скандално е освобождаването на Кирил Желев, който вече е осъждан за иманярство пред 2014 г., а новото престъпление е извършил в условията на изпитателния съд от условната му присъда, посочват юристи.  Въпреки това, той и двамата му съучастници в момента са на свобода. Магистратурата протестира, съдът в Бургас ще се произнесе в 14.00 часа.