Елхово
Елхово / Прокуратура Бургас

Хванаха четирима души с над 1000 артефакта в Елховско. До момента са иззети 748 монети от различни епохи, множество статуетки, печати, украшения, обици и 7 металотърсачи.  Това съобщи Любомир Петров, ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас.  Срещу трима от тях са а повдигнати обвинения и са задържани за72 часа, уточни Петров. Задържаните са мъже на 62 години от Елхово и двама от Бургас на 25 и 46 години.

По делото се назначава експертиза за определяне вида, броя, произхода и стойността на археологическите обекти. За престъплението се предвижда до 6 години затвор и глоба от 3 до 15 000 лева. В момента се извършва и разследване за съпричастността на четвъртото лице.Част от задържаните признават вината си и дават обяснения, информира още Любомир Петров.

Елхово
Прокуратура Бургас



 На 3 септември органите на реда са намерили артефактите в автомобил с две лица, в последствие са извършени претърсвания изземвания  в два апартамента в Елхово и три в Бургас.

Директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев заяви, че откраднатите предмети са автентични археологически ценности. „Прави впечатление големия диапазон на находките, като най- ранната монета от V век преди Христа, има монети и от Еленистическата, Римската и Византийската епоха. Лицата са ги придобили от селища от късното българско средновековие и началото на Османския период”, информира още Бакърджиев.