Задържаха обявен за международно издирване в Бургас
Задържаха обявен за международно издирване в Бургас / netinfo

Окръжен съд - Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража на Илия Трифонов. Окръжна прокуратура - Бургас поиска ареста му във връзка с разследване на източване на данни от чужди банкови карти. На 27 февруари той е привлечен като обвиняем за това, че на 9 август 2011 г. на личния си мобилен телефон е съхранявал информация за съдържанието на платежни инструменти, а на 10.08.2011 г. в Слънчев бряг в хотел, на твърд диск в преносимия си компютър е съхранявал информация за платежни инструменти - кредитни и дебитни карти.
Той е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура - Бургас през 2013 г. Установен е в Италия и на 25.02.2014 г. е бил предаден от италианските на българските власти на летище Милано.
Пред Окръжен съд - Бургас Трифонов заяви, че не е използвал тази информация, тя била на друго лице, което ползвало компютъра му. Отишъл в Италия, защото доставял автомобили от там.
Окръжен съд - Бургас прецени, че престъплението, за което е привлечен да отговаря е тежко умишлено и се наказва с лишаване от свобода от 1 до 8 години. От представените по делото доказателства, съдът намира, че може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което е привлечен да отговоря. Съдебният състав обърна внимание и на факта, че Трифонов вече е осъден за същото деяние, като е сключил споразумение с прокуратурата. Поради това съдът намира, че съществува основателна опасност той да извърши и друго такова престъпление.
Определението на Окръжен съд - Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Бургас в срок от 3 дни.