/ iStock/Getty Images
Баща и син, издирвани от гръцките власти за участие в организирана престъпна група и трафик на хора, са задържани под стража с решение на Окръжния съд в Бургас.

Задържаните мъж и синът му, са издирвани с Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Апелативната прокуратура в град Солун, Република Гърция, съобщиха от съда.

С ЕЗА се иска предаването на мъжете с цел провеждане на наказателно преследване срещу тях за две престъпления, извършени в съучастие с други лица в Солун. Престъпленията са наказуеми с "лишаване от свобода" от 5 до 10 години, и с "лишаване от свобода" от 10 до 15 години.

Присъди по 10 години получиха баща и син, убили съсед

В Европейската заповед за арест се твърди, че деянията са били извършени от исканите за предаване лица, в съучастие с други 50 обвиняеми и 5 други неизвестни лица на територията на Турция, Грузия, България и Гърция.

Според първото обвинение били установени поне 56 случая на превозвания и придвижвания на граждани от трети страни, които нямат право на влизане в Гърция. Цената за превозване на човек била от 2 000 до 2 500 евро, с изрична уговорка за ползване на луксозни автомобили.

Второто, посочено в заповедта обвинение е за това, че като участници в организираната престъпна група са предоставяли помощ на останалите съучастници, с цел да извършват престъплението по незаконно вземане и превозване на граждани на трети страни, които са влезли в страната без да имат право, съвместно, с цел извличане на печалба.

Твърди се, че са били придвижени и превозени към вътрешността на Гърция 345 и повече граждани, които не са имали право да влизат в страната без съответна законова проверка.

Мярката за неотклонение "задържани под стража" има единствената цел да обезпечи присъствието на исканите лица по време на разглеждане на делото по същество и предотвратяване на евентуално тяхно бягство и укриване, с което да се попречи предаването им на издаващата ЕЗА държава-членка, информираха от съда в Бургас.