/ netinfo
Общинският детски комплекс в Средец получи финансиране за проекта си, с който ще се работи за интеграцията на малчуганите от малцинствените групи в града. Средствата в размер на близо 10 000 лева са отпуснати от образователното министерство.

„Голямото сърце“ даде начало на Коледните празници в Созопол

„Проектът ще се води по няколко основни дейности. Децата ще бъдат включени в извънкласни занимания, като целта ни е да обхванем децата и от български, и от ромски произход“, обясни пред „Дарик“ Янка Шурелова от ОДК-Средец. В рамките на проекта, те ще посетят няколко странджански села.
 

За пчелите и децата на Средец: ОДК изпълни "Пчелна къща" (СНИМКИ/ВИДЕО)


„Нарекохме това бъдещо пътуване експедиция „Непознатата Странджа“. Целта ни е да запознаем малките жители на Средец с бита и културата родния им край“, каза още Шурелова. По думите й, със средствата от МОН ще бъде създаден и танцов клуб при детското заведение.

Първата група ще бъде от около 20 деца, които ще изучават характерни за района на Средец танци. „Предвидили сме да представим и традиционните ромски танци, като ще закупим и необходимите народни носии“, разясни Янка Шурелова.

Сред изпълнението на проекта, или 30 септември 2019 година, в Средец ще бъдат открити и няколко школи за изучаване на различни занаяти.