Възпитаник на Спортното училище спечели плувния маратон в Созопол (СНИМКИ)

/ Снимки: Община Созопол
Възпитаникът на Спортното училище в Бургас Тодор Тодоров спечели традиционния плувен маратон, посветен на празника на Созопол-Света Марина. Той победи в конкуренция с още 37 души. Рано сутринта, всички те В него се включиха 38 души. отплаваха на един от най- атрактивните созополски кораби „Посейдон“ в открито море.

С тържествен ритуал започна празника на Созопол (СНИМКИ)

Стартът на плувния маратон бе даден от и.д. кмет на Община Созопол  Катя Стоянова, която пожела успех на участниците и подкрепата на света Марина за успешен финал. Морето не бе от най-доброжелателните в ранните часове, но срещна ентусиазма и издръжливостта на плувците. Пет лодки и спасителен екип придружиха плувците, които не само преодоляха бурното море, но и успяха да преплуват до финала успешно.

плувен маратон Созопол

Публиката аплодира горещо всеки един от състезателите, които успяха да доплуват до брега.

Втори при мъжете финишира Станимир Раев, следван на секунди от Димитър Вангелов.

плувен маратон Созопол

Първа при жените изплува Ивсет Шумкова, която не пропуска участие в плувния маратон повече от пет години. Второто и третото място при жените си поделиха Десислава Христчева и Симона Палазова, която също е редовен участник в престижния маратон.

Честит имен ден на Марин, Марина и Маринела! (ВИДЕО)

Най-многобройни бяха участниците във възрастовата група на девойките. Оспорваната борба за първото място спечели Анастасия Григорова. Почти заедно, но все пак на второ място остана борбената Ванеса Димитрова, която изпревари и остави на трето място любимката на созополската публика Никол Николова. Чаровницата Никол бе едва 5- годишна, когато записа първото си участие в традиционния плувен маратон на Созопол.

плувен маратон Созопол

При юношите безспорен победител стана Георги Малачков, следван от Семен Нажински и Янко Стоянов. Участниците и победителите бяха наградени с парични награди от и.д. кмета на Община Созопол Катя Стоянова в присъствието на председателя на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, жители на града и много туристи.

Призове получиха и най- възрастния участник в плувния маратон Пламен Димитров, както и най- малката плувкиня Моника Атанасова на 9 години. Специалната награда на в памет на Паскал Петров  „Флорито“ бе присъдена на созополчанина Калоян Николов не само за плувните си успехи, но и за популяризиране на Созопол и плувния спорт.

Празникът продължи в местността „Света Марина“, където отец Иван и отец Димитър отслужиха в едноименния параклис празнична литургия и осветиха курбана. Поляната около параклиса се оказа тясна за желаещите да споделят празника, който привлече много жители и гости на Созопол. Всички присъстващи споделиха празничния обяд, който бе осигурен от община Созопол и ваканционен комплекс „Санта Марина“.

Кулминацията на празника, посветен на света Марина е вечерта на амфитеатър „Аполония“, където жители и гости на красивия древен град ще се насладят на концерт на Маргарита Хранова и Орлин Горанов.Празничната вечер ще завърши с традиционната красива заря.