Въртим казахстански  ленти утре в кино под звездите
Въртим казахстански ленти утре в кино под звездите / netinfo

За поредна година лятната инициатива на Община Бургас "Кино под звездите" ще радва бургазлии и гости на града. Летният кино маратон стартира от 1-ви юли до края на лятото с безплатни прожекции на български, казахстански, френски, руски и чешки филмови заглавия от 21.00 часа на открита сцена "Охлюва".

Четиридневна филмова поредица от Казахстан дава старт на прожекциите. Киноманите ще видят "Небето на моето детство" на 1-ви юли. Това е една нестандартна екранизация на режисьорът Рустем Абдрашов, който разказва за детството и юношеството на първият президент на Република Казахстан - Назарбаев. Историята е създадена по мотиви от книгите "Без леви и десни","Епицентърът на света", "В центъра на Евразия" и отразява реални събития от живота на държавния глава. Филмът разказва за изграждането на личността и характера на лидера на нацията, за неговите първи победи, надежди и сбъднати мечти.
На 2 юли гледаме "Подарък за Сталин" 2008 г.Създадена по действителен случай лентата разказва за поредицата от събития през 1949 година.
Къз Жибек ще видим на 3-ти юли, четвъртък. Прожекцията разказва за изпепеляващата любов между Толеген и красавицата Жибек.
Финалът на седмицата на казахстанското кино е запазен за филма "Храбрите" на режисьорът Акан Сатаев. Сюжетът ни връща в първата половина на ХVІІІ век, когато казахския народ воюва с джунгарите.