Вълчо Чолаков: Това в Приморско е държавен преврат!
Вълчо Чолаков: Това в Приморско е държавен преврат! / Пресцентър

„Деведесетте години отдавна отминаха, днес тези, които качват и свалят от власт са единствено и само българските граждани. Това, което се случва в Приморско е недопустимо и на мен лично ми прилича на държавен преврат ". Така областният управител Вълчо Чолаков коментира решението на Общинския съвет там, с което на длъжността кмет е назначен външен за администрацията човек.

Губернаторът твърди, че с това е нарушен Законът за местното самоуправление, който ясно повелява, че за временно изпълняващ длъжността кмет се избира един от заместник-кметовете и само в случаите, когато това не е направено, общинските съвети могат да гласуват назначение на друго лице. Чолаков е сезирал прокуратурата и полицията и очаква адекватна реакция от тях.

Според него, ситуацията с незаконосъобразно назначения кмет на Приморско се повтаря и във всички съставни селища на общината. В Областна администрация Бургас е получена информация, че избраните от общинския съвет се опитват да влязат в кабинетите на законно назначените да изпълняват функцията кмет.