/ БТА
Гласът на Ваня Костова ще звучи в Бургас, съобщават от пресцентъра на общината.

Ваня Костова отлетя, за да свети на небето, но останаха нейните прекрасни песни. Всеки бургазлия и гост на града може да ги чуе от 12:00 часа днес.

Те ще прозвучат при Експоцентър „Флора“, сградата на Общината, Културен дом на нефтохимика, Културен център „Морско казино“ и Младежки културен център“.

Всеки, който желае да остави цвете в памет на Ваня Костова, може да го направи на Часовника от 12.00 часа днес.

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Прекарва детството си в Родопите и по-късно в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още тогава се увлича по пеенето и пее по бригади и заведения.

Завършва Българската държавна консерватория в класа на Георги Кордов. От нейния випуск са още Венета Рангелова, Ралица Ангелова от "Тоника СВ", Веселин Маринов, Богдан Томов и др.

През 1980 г. участва на общонационален конкурс към ансамбъла на ГУСВ за вокалисти на новосформираната вокална група "Тоника СВ". Журито избира нея, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов.

Продуцентът и основателят на групата, композиторът Стефан Диомов, започва да пише свои и да предлага песни и от други автори. През 1981 г. Ваня изпява първата си песен като професионална певица заедно с "Тоника СВ" - "Приятели" по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев. Тази песен впоследствие печели конкурса "Мелодия на годината".
През 1982 г. е издаден и първият албум на групата, озаглавен "Приятели".

Ваня Костова се превръща в солист на състава и песни от този период като "Приятели", "Аз и моето момиче", "Като сън", "Конче мое", "Къде си", "Вместо сбогом", "Ако те има" допринасят за нейната популярност.
 
Информационна агенция Фокус