Учителите от Бургас няма да присъстват на митинга в София
Учителите от Бургас няма да присъстват на митинга в София / netinfo
Бургаските учители няма да участват в митинга утре пред Народното събрание. Преди няколко дни Единният национален стачен комитет се обърна с призив към преподавателите и непедагогическия персонал от училищата в страната да се включат в проявата. Заради далечното разстояние и липсата на възможност да се ползва служебен отпуск педагозите от Бургас няма да пътуват за София, заяви за Дарик радио Станка Новакова, секретар на Учителския синдикат към КНСБ.

Протестът е по повод проектобюджета за 2008 г., в който се отпускат 4,2 % от брутния вътрешен продукт /БВП/ за образование. Учителите настояват за минимум 4,7 % от БВП, с което ще се гарантира повишаване на издръжката на един ученик.

Бургаските педагози подкрепят искането, поддържат стачната си готовност и продължават срещите си с депутати, пред които настояват  повече средства от бюджета да бъдат предвидени за образование, каза още Новакова. „Когато стачкувахме, стачкувахме и посещавахме масово митингите, но сега работим и неможем да нарушаваме в средата на седмицата учебния процес” – заяви синдикалният лидер. Според нея около 5000 учители ще се включат в митинга, в София.