Тирове през Малко Търново след 2009 година
Тирове през Малко Търново след 2009 година / netinfo

Пътят Бургас – Малко Търново – Дерекьой може да бъде изграден до края на 2009 година - стана ясно на заседание на междуведомствената работна група за координация на строителните работи на ГКПП между България и Турция.

На провелият се в Малко Търново форум експертите дискутираха възможностите за отваряне на ГКПП «Малко Търново-Дерекьой» за тежки товарни первозни средства . Обсъден бе също и етапа на изпълнение на реконструкцията на ГКПП «Кап. Андреево- Капъкуле» и ГКПП «Лесово-Хазъмбейли»

Съществуващите сгради и трасе ще бъдат готови за експлоатация до 2009 год- е информирала турската страна. В рамките на следващата година ще бъде готова и 69 километровата отсечка от пътя Бабаески-Къркларели. Според прогнозите окончателното изграждане на митницата Дерекьой ще улесни транспортните връзки и ще доведе до икономическо оживление в района.

Според експертите от Министерството на регионалното развитие и благоустройство в този участък от техническа гледна точка е възможно да действа едно трасе за тежък трафик

.За отсечката Малко Търново – Бургас вече има разработен проект за рехабилитация и малко разширение с капацитет за интензивност на трафика около 100 тира в едната посока. Очаква се до края на годината МС да гласува финансирането му от държавния бюджет.