„Във все по-забързаното си ежедневие имаме нужда да се забавляваме заедно”. Това казват добрите съседи от малката уличка „Елин Пелин” в Бургас, които я затвориха заради „Уличен празник на палачинката“ или „Празник на улицата”. Инициативата за съседския празник на доброто се провежда за втори път със специалното разрешение на общината.

Днес уличката в центъра на Бургас ще остане затворена от 17:00 до 22:00ч.
 

Dariknews.bg


„Първият уличен празник направихме през 2019 година, тогава се събраха може би 70 или 80 човека. Разбира се има и съседи, които казват, че това е една селска вечеринка и като едни сноби мислят, че нямат място сред нас“, сподели за DarikNews.bg основният организатор на инициативата Димитрина Георгиева.

„Очевидно на ул. „Елин Пелин“ цари дух на разбирателство. Съседите там се познават, харесват и обичат да прекарват времето си заедно. А това е достойно за уважение", обясниха от община Бургас защо подкрепят инициативата.
 

Dariknews.bg



Освен домашни палачинки съседите хапнаха заедно и други домашни лакомства. Улицата беше украсена с балони за радост на децата.
Тази година съседите наградиха и символично и най-стария жител на улица.

Бургаската среща в събота е по примера на общности в Дания, които се събират по същия начин, затваряйки градски улици.

Съседите обмислят да излъчен инициативен комитет, който да организира и следващата инициатива- коледен пазар с храни от цял свят. Тогава улицата ще бъде затворена за трети път.