темида съд
темида съд / DarikNews.bg - архив
Районният съд в Бургас прояви снизходителност и наложи глоба от едва 200 лева на хулиган, затова че е зашлевил жена на пешеходна пътека в бургаския комплекс „Меден рудник”, а след това е избягал. Нападението е извършено към 08.20 часа на 5 юни т.г. Жената пресичала кръстовището до блок 46 в комплекса, когато зад гърба й с форсиран двигател профучал лек автомобил „Фолксваген пасат”, управляван от подсъдимия В.Ж.

Пешеходката се стреснала и резонно изразила съмнение във високите интелектуални възможности на шофьора. Разгневен, той спрял колата, слязъл от нея и се насочил директно към нея. Започнал да я обижда, заплашил я с побой, а след това я зашлевил в лицето. След това, безцеремонно се качил обратно в колата си и потеглил, без да обръща внимание на виковете на свидетелите, които станали очевидци на саморазправата. За случая незабавно били информирани служителите от Четвърто управление на МВР в Бургас и нападателят бързо бил разкрит. По-късно пред властите той обяснил, че не той е провокирал конфликта.

Според Районния съд, „поради по-ниската степен на обществена опасност деянието да не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс”, затова и нападателят е подведен под отговорност по Указа за борба с дребното хулиганство. За това нарушение, законът предвижда задържане до 15 денонощия или глоба от 100 до 500 лева, но пък магистратите са преценили, че „с оглед данните по делото, че най-подходящо наказание спрямо нарушителя се явява наказанието „Глоба”.

„В полза на нарушителя следва да се цени това, че същият признава вината си и изразява съжаление за случилото се, както и че няма данни за други противоправни прояви до настоящия момент. Не следва да се пренебрегва и обстоятелството, че до извършване на дребното хулиганство се е стигнало след провокация от страна на младата жена, която първа го е обидила и по този начин е инициирала кавгата”. Все пак съдебният състав отчита, че „се касае до отправяне на обиди и нанасяне на удар по отношение на физически по-слаба жена от видимо по-възрастен и силен мъж, на оживено кръстовище в пиков час”.