Датчанинът работил нелегално десем години като банка.
Датчанинът работил нелегално десем години като банка. / снимка: Sofia photo agency, архив
Прокуратурата в Бургас „закова“датски лихвар, работел години наред като банка в Руенския балкан. Срещу 74-годишния Курт Шмидт Расмуссен е повдигнато обвинение за лихварство. Заплашват го 5 до 10 години затвор и глоба от 5000 лв. до 10 000 лв. Обвинителният акт вече е внесен в съда. Делото започва на 27 юли.
Прокуратурата е разкрила, че пенсионерът е отпускал незаконно парични заеми на частни лица, срещу учредяване на ипотеки върху недвижими имоти и срещу космическа лихва. Въртял лихварския биднес в продължение на 7 години - от 2005-та до 2011 г.
През това време спечелил над 400 000 лв. от бедняци, които залагали имотите си, за да получат заем. Според обвинението, датчанинът е раздал общо 131 кредита. Чужденецът действал чрез три фирми. Едната- "Шмидт Финанс 2002" ЕООД, регистрирана в айтоското село Малка поляна, е предоставил 39 кредита и спечелил над 100 хил.лв. Другата  - "Дан Констракшън" ЕООД с адрес на управление - ул."Патриарх Евтимий" в Бургас е предоставила 56 кредита, печелейки от лихва 109 хил. лв. Чрез третата  фирма - "Шмидт Финанс 2007" ЕООД, регистрирана в Айтос, датчанинът отпуснал 36 заема и спечелил незаконно 187 хил. лв. 
"Обвиняемият е предоставял парични заеми, обезпечени с ипотеки без съответното разрешение да извършва по занятие банкови сделки – отпускане на заеми с лихви, за която дейност се изисква такова разрешение – лицензия, издадена от БНБ по чл.11 от Закона за Банките и лиценз издаден от БНБ по чл. 13, ал. 1 от Закона за кредитните институции. Лицето е извършвало по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, а именно отпускане на обезпечени с ипотека заеми срещу лихва на физически лица, като в следствие на тази дейност общо са получени значителни неправомерни доходи от лихви, което представлява престъпление по чл. 252, ал. 2 предложение второ, вр. ал.1 от НК", съобщиха от Окръжната прокуратура.