Скандални нарушения с раздаване на жилища разкриха в общината
Скандални нарушения с раздаване на жилища разкриха в общината / netinfo

Нарушения в общинския отдел “Жилищна политика” установи вътрешна проверка, възложена от кмета на община Бургас Димитър Николов на Костантин Луков – директор на отдел “Обществен ред и сигурност”.

Масово пререждане на хора, които от години са картотекирани за жилище и отговарят на условията е сред най- честото нарушение. Сред вкарването в списъците на челни места са и общински служители.

Шефът на отдел “Жилищна политика” Митко Райков е дал общинско жилище на дъщеря си и зет си – Христо Янев. Апартаментът се намира на ул. “Александровска” 115, вх. 3, с квадратура- 64,32 кв. м. - три стаи и кухня. Жилището е за срок от 5 години – до същата дата на 2011 г. В преписката на Янев за кандидатстване за общинско жилище липсват част от задължителните по Наредбата за жилищно настаняване документи. Задължителната данъчна декларация е попълнена след като е била издадена заповед за настаняване.

Открити са нарушения и в картотекирането на директорът на РУАТОН в к-с “Изгрев” Димитър Кадиев. Той е картотекиран като нуждаещ се – ІІІ-та група на 24 януари 2007 г. Попадената от него декларация е през декември и веднага влиза на 10-то място в списъка за жилищно настаняване с решение на комисията, чийто член е и Митко Райков.

В декларацията на Кадиев е посочено, че живее на площ от 36 кв. м. – кухня и баня на ул. "Мара Гидик" 6, ет 5 под наем. Справка в ГРАО показва различен от подадения в декларацията му адрес, където е регистриранна 20 февруарит.г.

В списъка фигурират и други общински служители, чиито документи в момента се проверяват детайлно. Между тях са Петър Атанасов – шофьор, настанен в резервно жилище през април 2007 г. за 18 месеца с мотив, че строи собствена къща. Разглежда се и документацията на домакина на общината Наташа Гугушева, която е получила апартамент в к-с “Братя Миладинови”.

Проверява се и случай с настаняването на човек в к-с “Лазур" -Георги Иванов Георгиев. Няма документи удостоверяващи, че е живял 6 последователни години в Бургас, няма копие от лична карта, нито адресна регистрация, приложена е епикриза за заболяване, която не представлява официален документ от ТЕЛК. Георгиев е картотекиран във Втора група нуждаещ се, липсва протокол от комисия за това.

Това са само част от фактите, изникнали при първоначалната проверка в отдел “Жилищно настаняване”. Тя ще продължи до разясняване на пълната картина с общинските жилища, като периодично ще бъдат оповестявани и други факти на установени нередности.