Ще има стена на срама
Ще има стена на срама / Веселин Максимов

Община Бургас обеща да публикува в официалната си интернет страница www.burgas.bg, фото или видео материали, които показват вандализъм към хора и животни, рушене или кражба на обществено имущество. От администрацията призовават гражданите, които са заснели такива снимки или видео клипове, да ги изпращат на електронна поща optransport@abv.bg. Целта е всеки, който разпознае на тях извършителите, да подава своевременно сигнал до полицията за издирването и залавянето им.

Освен снимки от гражданите, такава функция ще изпълнява и Центърът за контрол на трафика в Бургас, помещаващ се в сградата на спортния корпус на Природоматематическата гимназия "Акад. Н. Обрешков", който е част от проекта "Интегриран градски транспорт". В него ще се наблюдава и събира информация от камерите, монтирани по спирките, в автобусите и на основните кръстовища в града, за бърза реакция при катастрофи, вандализъм, бедствия и разкриване на престъпления.

Най-новият случай на заснет вандалски акт в града е изпратен преди дни от гражданин до фейсбук профила на кмета Димитър Николов. Той показва как двама младежи с качулки отвинтват болтовете на сегмент от разделителната мантинела на улица „Стефан Стамболов", срещу Новата поща, буквално на метри от кръстовището. В Dariknews.bg прочетохте и за „батки маняци", размонтирали сегмент от същата ограда почти срещу входа на Професионалната гимназия по туризъм.