Румяна Арнаудова
Румяна Арнаудова / БГНЕС
Румяна Арнаудова: Въпрос на време е 
Въпрос на време е да бъдат привлечени обвиняеми по разследването за финансирането на предизборната кампания на ПП ДОСТ. Това стана ясно от думите на говорителя на Главна прокуратура Румяна Арнаудова, която даде извънреден брифинг в Бургас. Според нея, до момента са разпитани повече от 30 свидетели, извършени са множество огледи и издирвателни мероприятия. Изискана е дори банкова тайна. 
 

ДОСТ отрича, че е незаконно финансирана от сдружение


„Според събраните доказателства, на 14 март тази година сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“ гр. Кърджали е получило паричен превод от турска банка на стойност 100 000 евро. В платежното нареждане няма данни за изпращача. Това означава, че той е анонимен. Тези средства, според доказателства, са били използвани за закупуването на хранителни продукти и последващото им разпространение сред българските граждани. Целта е била да бъдат мотивирани да упражнят правото си на глас за ПП ДОСТ“, обясни Арнаудова. 

В началото на тази година българските власти задържаха ТИР с големи количества храни, разпределени в торбички. С това Районна прокуратура – Добрич започна и досъдебно производство по чл. 167 Г от НК, а именно за ръководене на група, която си е поставила за цел да извършва престъпления против политическите права на гражданите. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години, разясни Румяна Арнаудова. 
Установено е, че лицата, осъществявали логистиката за разпространение на хранителните пакети, са членове на Сдружение „Асоциация Бату платформ“ и ПП ДОСТ. Храните пък били купени с анонимния превод от турската банка. 

„Главният прокурор вече внесе искова молба за прекратяване дейността на сдружението, което е регистрирано в Кърджали. Абсолютно забранено е да се получават дарения от анонимни дарители, а конституцията на България не допуска сдруженията да осъществяват дейност, сходна с политическата и да извършват политически действия. Основанията се съдържат в извършени процесуално-следствени действия и събрани доказателства от Районна прокуратура – Добрич. Такива разследвания се извършват и от прокуратурите в Кърджали и Омуртаг. Основните доказателства обаче се съдържат в разследването на прокуратурата в Добрич“, каза още Арнаудова. 
 

Искат закриване на сдружение, разследвано за незаконна дейност в Добрич


Досъдебното производство в Добрич ще се осъществява под надзора на Софийска градска прокуратура. Разследването сочи, че е направена мащабна предизборна кампания, която е финансирана чрез въпросното сдружение на територията на цялата страна. Арнаудова обяви, че ще се изискат и делата от Районните прокуратури в Кърджали и Омуртаг, където се водят идентични разследвания. Тя не пожела да коментира официалната декларация на лидера на ПП ДОСТ Лютви Местан. 

Получените средства сдружението „Асоциация Бату платформ“ са използвани за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – гр. Пловдив, гр. Гоце Делчев, гр. Търговище, гр. Силистра, гр. Добрич, гр. Бургас, гр. Смолян, гр. Хасково, гр. Шумен, гр. Павел баня, гр. Сливен, гр. Дулово, гр. Русе, гр. Омуртаг и гр. Ботевград. Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.