Лидерът на ДОСТ Лютви Местан
Лидерът на ДОСТ Лютви Местан / БГНЕС, архив
Попълването на декларациите за гласуване в чужбина вътре в избирателните секции е нарушение на Конституцията и именно то е попречило на ДОСТ да бъде парламентарно представена партия. Тази теза разви председателят на ДОСТ Лютви Местан пред bTV.

  Цацаров отказа да оспори законността на изборите

„Най-важното за представянето на ДОСТ на изборите е, че получихме резултат 10% над социологическата прогноза от 0,3%. Реалната тежест на ДОСТ е на парламентарно представена партия и ако изборите у нас бяха честни, щяхме да се случим парламентарно”, посочи Местан.

Парламентарните избори са се провели и в още едно нарушение на основния закон на България – ограничаване на правото на български граждани да влязат в страната и да гласуват, смята Местан.

Посланик Гьокче: Турция не се намесва във вътрешните работи на България

Сблъсъците между Патриотите и автобуси с гласоподаватели по границата по изборите той определи като „брутален акт на погазване на Конституцията”, а промяната на правилата затова къде и как ще се попълват декларациите е всъщност въвеждане на образователен ценз за грамотност и отново погазване на Конституцията, смята той.

ДОСТ ще продължи и ще се случим парламентарно, защото сме обречени да успеем”, категоричен е лидерът на партията.

Плевнелиев: Четири държави се опитват да влияят на политическия процес в България

Междусъседските отношения с Турция Местан посочи като добронамерени към нас и отрече да има каквато и да била намеса на Турция във вътрешните ни работи.

Без Турция е трудно мислима европейската сигурност и борбата с тероризма, а влошаването на отношенията може да има тежки последици, допълни Местан.