/ Dariknews.bg, архив
ДАНС забрани на турчин да влиза у нас, заплашвал националната ни сигурност
92960
ДАНС забрани на турчин да влиза у нас, заплашвал националната ни сигурност
  • ДАНС забрани на турчин да влиза у нас, заплашвал националната ни сигурност
ДАНС обяви трима турски граждани за заплаха за националната ни сигурност и им наложи забрана да влизат в България. По данни на агенцията те са извършвали противоконституционна дейност, с която са застрашили суверенитета на страната и единството на нацията. По време на издаването на забраната двама от тях са били в Турция, а третият е локализиран в Шуменско и впоследствие – експулсиран.
 
Със заповед на председателя на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Георгиев на трима турски граждани бе отнето правото да пребивават в страната.
 
Първоначално от ДАНС съобщиха само за един от тях, на който е наложена петгодишна забрана за влизане в България. Според агенцията той е създавал антибългарски настроения в райони със смесено население, като с действията си е застрашил териториалната цялост и единството на нацията. Въпросният човек е живял няколко години у нас със статут на продължително пребиваващ, но към момента на издаването на забраната вече се е намирал в Турция.
 
По-късно през деня стана ясно, че още двама турски граждани са обявени от ДАНС за заплаха за националната сигурност. Според агенцията те са извършвали противоконституционна дейност на територията на България, с която са застрашили суверенитета на страната.
 
Единият от тях е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като също вече е в Турция. Вторият обаче е локализиран в Шуменска област и впоследствие експулсиран, съобщи служебният премиер Огнян Герджиков:
 
"Този, който ще бъде експулсиран от страната, е локализиран в Шуменско от органите на МВР в сътрудничество с ДАНС. След това има още двама турски граждани, на които е наложена принудителна административна мярка - да не влизат в България, те са в Турция, заради това, че действат против интересите на страната ни. Особени притеснения няма. Това са нарушения, които не са в състояние да доведат до изостряне на отношенията между двете страни до степен, че да станат нетърпими. Няма такива изгледи, тъй като ние трябва максимално да поддържаме добросъседски отношения, независимо от едни такива спорадични явления на отделни турски граждани", каза премиерът.
 
През есента на 2016 г. експулсирането на други седем турски граждани предизвика скандал у нас. Те бяха издирвани в южната ни съседка за връзки с Фетуллах Гюлен, обвиняван от турския президент Реджеп Таийп Ердоган, че е организирал опита за военен преврат срещу него.
 
От МВР тогава заявиха, че задържаните са имали редовни документи, но не са поискали закрила, отказали са адвокат и са пожелали да бъдат върнати в Турция. Впоследствие техни роднини отрекоха тази информация, а омбудсманът Мая Манолова заяви, че Вътрешно министерство не е изпълнило законовото си задължение да я уведоми за експулсирането. По-рано през 2016 г. по подобен сценарий в Турция бе върнат и друг техен гражданин – бизнесменът Абдулах Бююк.