Шарков за пръстовия отпечатък: Не е като по филмите
Шарков за пръстовия отпечатък: Не е като по филмите / Станимир Димитров

До началото на следващата седмица трябва да бъдат отстранени дребни софтуерни проблеми на системата за пръстова идентификация в болниците. Това стана ясно при посещението на заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в Бургаската болница, който лично провери как функционира системата в пробната си фаза.

„При регистрация, когато човек помръдне или пръстът му трепери, ставаше едно връщане на първоначалния екран и се налагаше данните да бъдат въведени наново", обясни Гергана Ненчовска, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии" в НЗОК.

Според Ваньо Шарков, от пуска на системата в Бургас до сега не е имало откази от страна на пациенти да бъдат регистрирани по този начин. В МБАЛ - Бургас са поставени 5 устройства, които работят в различни отделения. Шарков отново заяви, че не може да има изтичане на информация.

„Системата не генерира, не снема класическия пръстов отпечатък, така както е в криминалните филми", каза зам.-министърът. В тестовия период, който се намира страната, има включени 20 болници. Целта е да се установи къде има слабости или технически проблеми. Системата ще бъде пусната на 1 октомври.

Лекарите в Бургаската болница са на мнение, че въвеждането на системата ще повиши финансовата дисциплина на работещите там, обслужването ще стане по-бързо, а пациентите ще чакат по малко.