Жители на селата Баня, Паницово, Емона и Козница протестираха за пореден път срещу отделянето на Обзор и шест села от Несебър в самостоятелна община.

БГНЕС

Те ще изпратят писмо до Министерски съвет с молба да бъде преразгледано и отменено постановлението, с което правителство на Бойко Борисов гласува за отделянето на Обзор в самостоятелна община.

Жителите на Обзор излязоха на протест (ВИДЕО)

По думите на председателя на инициативен комитет Росица Ракова от село Баня в основата на искането за отделянето на Обзор стоят частно-корпоративни интереси. "Става въпрос за апетитни терени до морето в местността Иракли, които са в зона НАТУРА.

БГНЕС

Вече има закупени терени, но трябва нов ОУП, който ще приеме новообразуваната община, за да бъдат застроени", коментира Ракова. Жителите на несебърските села коментират още, че вотът от референдума за отделянето от Несебър е бил практически решен от хора, които не са били жители на града, а от работници с временни регистрации.

В позиция от Община Несебър се казва, че "В проекта за Общ устройствен план на Община Несебър, с цел запазване на територията и спазване на всички ограничения, произтичащи от екологична мрежа „НАТУРА“, за голяма част от териториите е предвидено да се запазят като горски фонд, за да се съхрани и опази в максимална степен природното богатство и многообразие на района.

БГНЕС

Не е трудно да се стигне до извода, че корпоративно-частни интереси целят обособяването на нова община, в която ползвайки тези територии, да се преконфигурира баланса, така че значителна част от тези терени да бъдат застроени.

"В същото време от инициативния комитет за отделянето на Обзор днес изпратиха писма до президента Румен Радев с искане час по-скоро да ударението указ за образуването на новата община с административен център Несебър.
БГНЕС