Протест готвят недоволни от референдума за отделянето на Обзор и няколко околни села от община Несебър, съобщи NOVA. Жителите на село Баня северно от Обзор, което ще стане част от новата община, държат да останат към Община Несебър.

Почти 74% от участвалите в местния референдум подкрепиха в неделя отделянето на Обзор и още шест села. В Баня, обаче, от 94 гласували, 64 са против преминаването им в нова община.

Христина е преподавател в гимназията по туризъм в Слънчев бряг и всеки ден й се налагало да пътува с автобус, осигурен от Община Несебър.

„Притеснява ни факта, че ние оставаме без транспорт, много е трудно да се придвижим от това населено място, тъй като няма автогара, няма обособена транспортна спирка и автобусите Варна-Бургас не спират при нас”, казва тя.

Кметът на Обзор Христо Янев изрази учудване, че има недоволни, при положение, че били спазени всички административни изисквания за свикването на референдум.

Успокои, че има изготвена транспортна схема, която ще бъде факт след евентуално положително решение на правителството, което трябва да обособи новата община.

 „Да не се притесняват жителите на Баня, естествен център на тях им е Обзор, те и без това са към нас. И бързата помощ им е от нас, лекарите са от нас, обслужването, чистотата, абсолютно всичко - магазини, аптека, всичко ползват от Обзор”, казва кметът Христо Янев.

Жители на Баня възнамеряват да излязат на протест в четвъртък сутринта.

Източник: NOVA