„Гранична полиция“ засилва контрола
В изпълнение на заповед на областния управител проф. Мария Нейкова е извършена проверка на крайбрежна плажна ивица -изключителна държавна собственост, находящ се в кв. "Победа", съобщиха от Областна администрация-Бургас.

Проверката се извърши от междуведомствена комисия, в която се включиха служители и експерти от регионалните структури на: ОД на МВР, Зонално жандармерийско управление, "Гранична полиция", Морска администрация, Пристанищна инфраструктура, РИОСВ, РЗИ, ИАРА и Община Бургас.

На място се констатира следното: наличните лодки по море и суша са общо 30 на брой. Една част от лодките, разположени на брега, са регистрирани плавателни средства, които не са обезопасени и не домуват на регламентираните за това места.

Неизвестни с лодки опитаха да атакуват кораб край Бургас

Другата част от лодките са нерегистрирани, с неизвестен собственик и с неустановено техническо състояние и годност за мореплаване, като по същество представляват изоставени плавателни средства.

На вода се констатираха общо 10 лодки, от които 6 са без видима регистрация, 4 от тях с регистрация. На плажната ивица се констатираха общо 20 броя лодки, от които 6 броя без видима регистрация, 13 броя с регистрация и едно плавателно средство - само с номер без буквено обозначение.

Ще бъдат предприети действия по принудително отстраняване на лодките след надлежно уведомяване на собствениците по реда на АПК. С оглед преустановяване на закононарушенията най-ефективни биха били прилагането на превантивни действия.

В тази връзка ще бъде засилен контролът в района от "Гранична полиция", включително и във вечерната част на денонощието. Ще бъдат поставени предупредителни табели, обозначаващи незаконността на поставянето на плавателни съдове на плажа.

Собствениците на лодки могат да ползват обозначените за това зони в Крайморие, Сарафово, Ченгене Скеле. С оглед на установеното протоколът от проверката ще се изпрати на ведомствата за предприемане на допълнителни действия по компетентност.