/ Булфото
В заседателната зала на Община Бургас се състоя публично представяне на проектни решения по изготвяне на технически проект за железопътна връзка от гара „Владимир Павлов“ до Летище Бургас.

бургас
Булфото

бургас
Булфото

бургас
Булфото

Кметът и експерти от Община Бургас бяха домакини на генералния директор на НКЖИ инж. Мария Генова и ръководителя на проекта Пловдив – Бургас фаза 2 – инж. Иван Бакалски, както и представители на проектантите, които разказаха за свършената дотук работа.

Железопътна линия ще свързва центъра на Бургас с летището, като ще има две гари, три спирки и ще се пътува 14 минути. Последната фаза на този процес стартира от преди 6-7 годин, като ще се съхрани трасето на бившата жп връзка в посока Летище Бургас. От Община Бургас вече започна изпълнение на отделни детайли по отношение на това трасе, защото в момента започваме изкопните дейности.

Сега се очаква последната фаза по отношение на финансирането по оперативната програма да бъде факт и да се създаде едно транспортно съоръжение, което ще облекчи трафика, ще намали стреса, шума, катастрофите и ще е един изцяло еклогичен транспорт, спестяващ доста замърсяване на атмосферата на града. Бургас.

Линията се намира в рамките на града и изцяло почти следва полосата на съществуващата жп линия. Отклонението към летището ще се извърши малко преди Сарафово. Гарата на Летище Бургас ще бъде проектирана на естакада. Изграждат се две нови спирки.

ЖП линията прави връзка между центъра на Бургас, гара „Владимир Павлов“ и Летище Бургас. Дължината на трасето е 11 километра, очакваното време за пътуване ще е около 14 минути, включително със спирането на спирките. До края на тази година техническият проект трябва да бъде завършен окончателно, а строителството да започне през 2025 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Булфото