Потоци автомобили през новата Детелина
Потоци автомобили през новата Детелина / netinfo

Новопостроеният Пътен възел Юг за Бургас - Средец - Созопол официално е в експлоатация.
Лентата прерязаха премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и бургаският кмет Димитър Николов.

Проектът е финансиран със средства от Европейската инвестиционна банка - 65%, и от държавния бюджет - 35%.

„Така не само за Бургас, но и за кмета на Созопол това е изключително важно. А и всички които идват да почиват по Южното Черноморие ще видят цветята, напоителните системи, устойчиви системи по мантинелите", каза премиерът при отркриването.

Новото пътно съоръжение ще позволи транзитно преминаване на автомобилите от вътрешността на страната към Южното Черноморие и ще предотврати задръстванията през летните месеци. Изпълнител на проекта е фирма „Хидрострой" АД.

„Днес аз съм най-щастливият български кмет, защото откриваме едно съоръжение, което ще ни надживее и ще реши транспортните проблеми на няколко от следващите поколения бургазлии", каза при откриването кметът Николов.

Той припомни, че проект за изграждане на такъв пътен възел е изготвен преди 25 години, но никое от предишните правителства не е проявило желание да го реализира. Кметът Николов напомни още за над 30-те смъртни случая и дългогодишните огромни задръствания на старото едноплощно светофарно регулирано кръстовище.

„Това, което правим, остава за десетилетия. Искрено пожелавам да няма повече катастрофи в този район, а на кмета ви пожелавам да действа, защото има още много пари за усвояване по оперативните програми в полза на Бургас", заяви още премиерът.