параклис Ново Паничарево
параклис Ново Паничарево / Снимка: strandjanews.com/ Горан Стефанов
Инициативен комитет от Ново Паничарево поде кампания за набиране на средства за възстановяването на параклиса в селото. Построен в началото на миналия век от именитата нестинарка *Керка Йорданова днес той е в лошо състояние.
 

Супер еко кампания за Седмицата на гората в Приморско


„Направиха се много неща до момента. Жените от инициативния комитет и църковното настоятелство успяха да съберат пари, с които да се позакърпи покрива. Параклисът е частично измазан, успяхме да направим и подпорната стена, която да спре водата, подкопаваща основите. Има обаче още много работа“, каза пред „Дарик“ кметът на приморското село Яна Жекова.
 

Яна Жекова, кмет Ново Паничарево
Снимка: flagman.bg

По думите й, след седмица предстои поредна среща между кметската управа и членовете на инициативния комитет. Параклисът се намира в самото село. Всяка година събира стотици вярващи за поклонение и курбан на големия празник Св. Константин и Елена.
 

Ново Паничарево празнува


„Кметството помага с работници и строителни материали. Много хора се отзоваха и вероятно средствата ще се съберат, надяваме се. Самият параклис се намира в частен терен на един от наследниците на Керка Йорданова, но няма кой да го стопанисва. Опитва се едно момче, прави основни неща и го крепи, но му е много трудно“, каза още Жекова.
 

параклис Ново Паничарево
Снимка: strandjanews.com/ Горан Стефанов

*Керка Йорданова е едно от най-ярките имена в нестинарството. Местните я наричали Странджанската Ванга, тъй като често предсказвала за бъдещето. През годините родната й къща в Ново Паничарево е била посещавана от стотици хора от страната с надеждата за изцеление.